Connect with us

Sjekkpunktet

En guide til å begynne å spise vegansk

Vegansk

Helse

En guide til å begynne å spise vegansk

Flere og flere mennesker velger i dag å bli veganere. Det kan være mange årsaker til dette, alt fra helsemessige eller miljømessige årsaker til etiske verdier. Hvis man gjør dette skiftet på rett måte, kan man oppleve å få mange fordeler rent helsemessig. Bedre blodsukkerkontroll og mer energi og overskudd i hverdagen er bare noen av dem. Men, når du spiser en diett som kun er basert på diverse plantefôr, er det også en risiko for at du ikke får i deg tilstrekkelig med næringsstoffer. Vi skal i denne korte veiledningen vise deg noe av det viktigste du bør vite om når du skal endre kostholdet ditt og bli veganer.

Hva er egentlig veganske dietter?

Per definisjon er veganisme en livsstil for mennesker som unngår å kjøpe og forbruke alt som er produsert i sammenheng med utnyttelse av dyr, og som er satt sammen i en vegansk måltidsplan. Dette betyr at det ikke finnes noen animalske produkter i en vegansk diett. Det samme gjelder meieriprodukter og egg. Det finnes også mange plantebasert kosthold oppskrifter på nettet som du kan velge mellom.

Forskjellige typer vegansk måltidsplan

Det finnes mange forskjellige typer av veganske dietter. Noen av de aller mest kjente og populære er:

Fullt vegansk kosthold

Denne veganske dietten baseres på mange forskjellige hele plantefôr, som for eksempel grønnsaker, saltfrie nøtter og frø, samt belgfrukt.

Vegansk Raw-food

Her også finner vi rå frukt og grønnsaker, nøtter og frø, men som tilberedes ved 48 grader celsius.

80/10/10 diett

I denne veganske dietten finnes det kun råmat som inkluderer diverse planter som er rike på fett. Dette kan være avokado, nøtter og myke grønnsaker.

Stivelsesoppløst vegansk diett

Denne fettfattige veganske dietten med massevis av karbohydrater er basert på kokte stivelser som for eksempel ris, potet og mais. Dette i stedet for frukt.

Råkost til fire

Denne fettfattige veganske dietten er inspirert av 80/10/10-dietten og stivelsesoppløst vegansk diett. Da spiser du kun rå frukt til klokken fire om dagen, og deretter et middagsmåltid som er plantebasert.

Trives vegansk diett

Dette er et vegansk kosthold bestående av mye råmat. Her inntas hele matvarer som er plantebaserte eller kokt ved lave temperaturer.

Vegansk junk-food diett

I denne veganske dietten finner du hele plantefôr som blandes med oster og mock-kjøtt, pommes frites, diverse desserter og andre veganske matvarer.

Mulighetene er mange. Finn den veganske dietten som du liker best!

Continue Reading
Kan hende du også liker...
Klikk for å kommentere

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Mer i Helse

Til toppen