Connect with us

Sjekkpunktet

Lær deg å spille saksofon

Uncategorized

Lær deg å spille saksofon

Saksofonen ble oppfunnet i 1864 av den belgiske Adolphe Sax. Adolphe Sax bygde 4 forskjellige saksofoner: Sopran, Alto, Tenor og Baritonsaksofon. De fleste kjenner til instrumentet, og om man ikke skulle gjøre det, så har man nok mest sannsynlig hørt det før uten å være klar over det. Instrumentet gir en vakker og livlig lyd.

Og det er kanskje denne livlige lyden som mange yngre kjenner den igjen som i dag. For saksofonen har nemlig fått en slags gjenoppvåkning gjennom popmusikken. På 80- og 90- tallet skulle du lete lenge etter en popsang med saksofon, men i dag kan du for eksempel høre på «Last Friday Night» -av Katy Perry, «Epic Sax Guy» av Sigmao eller «Thrift Shop» av Macklemore og Ryan Lewis.

Hvilken saksofon skal man velge?

Saksofonen krever en del lungekapasitet, så det kan faktisk være et av de instrumentene som det er enklere å lære seg litt opp i alder, fremfor som et lite barn. Det finnes forskjellige saksofon typer, og her kan du som sagt velge mellom Sopran, Alto, Tenor og Bariton. Det finnes flere versjoner der ute, men de er så ukjente at det er disse fire variantene vi snakker om.

Som nybegynner kan det være en god ide å begynne med en Altsaksofon, spesielt for de minste ettersom dette er en litt mindre saksofon. Det er ikke noen mini saksofon, men den er mindre og mer behagelig for nybegynnere. Dersom du er voksen og skal starte med saksofon så er det mange som ønsker å starte med tenorsaksofonen, fordi den har en litt dypere lyd som mange synes er mer behagelig. Det er vel og merke sjeldent store forskjeller på saksofon pris.

Forskjellen på rytmisk og klassisk saksofon

De aller fleste vil nok forbinde saksofonen med jazz og generelt rytmisk musikk. Det du kanskje ikke visste er at det også finnes måter å spille klassisk saksofon på. I mange klassiske stykker har saksofonen til og med solo. Likevel så er det viktig å påpeke at da lyder den ikke helt sånn som du kjenner den fra rytmisk musikk. For det er nemlig lyden man skiller mellom.

Innenfor klassisk musikk så er målet å holde lyden så ren som mulig, men minst mulig luft og støy. I den rytmiske verden eller fra jazz-musikken er det litt mer frihet og luft i musikken, og man heier gjerne på et personlig preg på lyden.

Continue Reading
Kan hende du også liker...
Klikk for å kommentere

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Mer i Uncategorized

Til toppen